Има достатъчно поводи директорът на Народния театър Иван Вазов да бъде

...
Има достатъчно поводи директорът на Народния театър Иван Вазов да бъде
Коментари Харесай

Минеков: Народният театър работи с фирма на дъщерята на пиарката

Има задоволително мотиви шефът на Народния спектакъл " Иван Вазов "  да бъде освободен. Това съобщи пред bTV снощи министърът на културата проф. Велислав Минеков. Като мотив той уточни, че шефът Васил Василев на няколко пъти е отказал да отговори на въпроси, заложени от депутати, във връзка със междинното, ниското и високото възнаграждение в първата ни натрупа, както и по отношение на договорите с външни компании, с които театърът работи. " Имаме три отхвърли към депутати заради липса на информация – това е прекалено много. " Минеков добави, че при държавна дотация от 5,7 млн. лева годишно, за ноември и декември театърът има " голям разход "  – съвсем две трети от дотацията. Според министъра в тези разноски влизат и новите назначения, които той дефинира като политически.

Минеков се ангажира със положението на Народния спектакъл през ноември м.г., откакто Сашо Морфов надраска вратата на пиарката Велислава Кръстева - дълготраен кадър на Движение за права и свободи, а неколцина изявени фигури от трупата подадоха оставки.

По мотив към момента необявените резултати от направения одит на театъра, министърът разяснява:  " В момента одитът се преглежда и в него има доста смущаващи неща ". Проф. Минеков уточни, че има поради " някакви взаимоотношения “ с компанията " Инса ойл ", които не са му показани в одита – съгласно него не се знае дали тази компания прави дарения на театъра, или има социална поръчка. " Другото, което не е в одита, е компанията " Инфлуенсър БГ ", чийто притежател е дъщерята на Велислава Кръстева. Как дъщерята е стъпила в театъра - не знам ", означи Минеков.

На въпрос на водещия Светослав Иванов от кое място знае тези детайлности, щом не попадат в одита, министърът отговори, че не е получил документи за тях, само че ги знае от " други източници ", в това число и от театъра.
 Ния Коцева
Дъщерята на Велислава Кръстева - Ния Коцева, е притежател или съучастник в няколко компании, една от които е " Инфлуенсър БГ ". През ноември, в разгара на абсурда със Сашо Морфов и надрасканите порти, уеб сайтът Bird разгласява информация от държавния указател СЕБРА, че две фирми на Коцева са получили общо 82 500 лева държавно финансиране за пиар услуги. Това са " Франк Стратиджикс ", взела пари от Агенцията по геодезия, картография и кадастър и от Министерството за Българското председателство на Европейски Съюз. " Инфлуенсър БГ " пък е получила общо 20 200 лева от Министерство на стопанската система и Национален фонд " Кохезионни и структурни фондове ". Отделно от това " Инфлуенсър БГ " усвоява пари по европрограми 10 000 лева. и е получила близо 16 000 лева коронасубсидии, само че всички те предшестват по време постъпването на Велислава Кръстева в Народния спектакъл.

" Това не са обвинявания, сигурно активността е напълно естествена, само че аз желая да се уверя в тази нормалност ", акцентира Минеков по отношение на подозирания спор на ползи. 

„ Сега “ се опита да се свърже с шефа на Народния спектакъл Васил Василев за коментар, само че неговият телефон бе включен на телефонен секретар. Оставихме нашето питане – има ли националната ни културна институция връзки с компанията " Инфлуенсър БГ " и ако има, каква тъкмо активност прави тя в театъра, само че в границите на работния ден отговор от Василев не бе получен. Самата Велислава Кръстева също не подвигна телефона си, а от подопечния й отдел " Комуникации и връзки с медиите “, които в последно време подписват известията си до пресата единствено с " ПР екип ", без имена и мобилни номера, не отговаряха на стационарния телефон, посочен в уеб страницата на театъра. Като цяло връзката с Народния спектакъл е мощно затруднена, откак новият шеф и назначеният от него пиар са на постовете си.

Утре министър Велислав Минеков ще даде конференция, с която ще регистрира мандата си, и от пресцентъра на Министерството на културата увериха " Сега ", че " няма неразрешени въпроси ".

" Има разделяне в театъра. Това е доста ужасно. В различен наш народен културен институт " лекуването "  (след сходна обстановка – б.р.) продължи цели 7 години. Има и хора, които ненадейно са напуснали след появяването на шефа, те са смущаващо число. Аз приказвах с някои от тях – това, което ми описват, е извънредно. Има доста нови назначения – най-интересни са някои от тях, свързани с партията на самия Василев ", сподели още пред bTV Минеков, привеждайки два образеца за " странни политически "  назначения. Той съобщи, че ще желае да знае мотива за назначенията и за освобождаванията едно по едно. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР